Štítky

pondělí 1. února 2016

Recenze: Hvězdy nám nepřály

Autor: John Green 
Hvězdy nám nepřály
Nakladatelství: KK, 2013 
Vazba: hardback, 240 stran 




Anotace: Haze diagnostikovali ve 13 letech rakovinu plic, teď je jí 16 a rakovina je v posledním stádiu. Nikdo neví, jak dlouho bude žít, ale vědí, že smrt je nevyhnutelná.
Hazel tráví dny sledováním pořadu Amerika hledá topmodelku a čtením dokola její oblíbené knížky Císařský neduh od spisovatele Petera Van Houtena. Začne z donucení rodičů chodit do podpůrné skupiny, kde se schází lidé s rakovinou. Tam se seznámí s okouzlujícím Augustem,neboli Gusem, s klukem, jenž vyšel z boje s rakovinou s amputovanou nohou.
Hazel začne trávit s Gusem hodně času. Baví se například sledováním filmů, hraním videoher a jinými naprosto běžnými činnostmi. Gus jednoduše probudí v Hazel znovu chuť žít. Hazel si ale plně uvědomuje, že brzy umře, a proto se zpočátku bojí do Guse zamilovat, neboť má obavy, že mu její smrt zlomí srdce. Gus ji ale neustále přesvědčuje, že by si tu krásu zamilovanosti měli užít právě proto, že oba dobře vědí, jak málo času jim zbývá.






Můj názor: Teď si asi všichni myslí, že knihu budu na sto tisíckrát chválit, budu se s ní mazlit a podobně. Ne. Kniha se mi četla docela dost špatně a je docela velký zázrak, že jsem se přes ní přelouskala. Příběh je to krásný a originální, navíc ho napsal muž, což je další věc, ale mně ta kniha prostě a zkrátka nebavila. Asi všichni víme jak to dopadne, ale kdyby to někdo nevěděl a chtěl by si knihu přečíst tak NEDOPORUČUJI ČÍST ANOTACI KNIHY. Proč? Protože tam je jeden mega velký spoieler. Klidně si knihu přečtěte, ale já Vám ji nedoporučuji. 

Většinou stojím za tím, že je kniha lepší jak film. Dneska udělám výjimku. Musím říct, že v tomto případě je FILM lepší jak KNIHA!! 




A teď plus a minus (beru to obecně, ne podle sebe) 

+ pěkný příběh napsaný MUŽEM
+ originalita
+ přečetli si ji i ti, kteří neradi čtou 

- velký spoiler 


Knize dávám 40% 30% ze 100%.

Žádné komentáře:

Okomentovat